Jag
Först var det bara sött, sött och sött. Jag har bakat det mesta på längden och på tvären, mer eller mindre bra.
Jag älskar sötsaker!
Mormor Ingas fantastiska kakor satte sina spår i tidig ålder. Det var en diger samling småkakor som dukades upp vid besöken i Backaryd och alla var helt perfekta. Jag har aldrig sett så fina kakor. Det var millimeterprecison rakt igenom. Självklart var de gudomligt goda och smälte i munnen. Men hon var snål med hallonsylten i syltgrottorna. Det konstaterade min bror rätt omgående. Mammas syltgrottor har mycket mer sylt, sant. Mammas kakor har också gjort stort avtryck hos mig. Mammas lilla svarta bok med alla recept som jag bläddrat i cirka 1000 gånger om. Alla blad är märkta av fettfläckar, socker, kakao, små ändringar, bra recept, mindre bra recept. Vissa blad har lossnat från ryggen. Den är precis som en sån där liten receptbok ska vara. Välanvänd och älskad. Så älskad så tårarna rullar när man helt plötsligt inte hittar den och man bara måste göra det där receptet
Så var det där med bröd...
Bröd verkade kul men vad krångligt det verkade med surdeg. Perfekt, då börjar vi med det också. Helt plötsligt började alla skriva om surdeg, trendigt. Alla tidningar och matböcker hade avsnitt om surdegsbröd. Alla tipsade hej vilt och ingen gjorde som den andra. Det skulle vara jäst i, bakas samma dag som degen sattes. Snabbt skulle det går. Kan säga att det blev många misslyckanden från min sida. Det där med surdeg var nog inte min grej så vi gjorde slut ett par år.
2015 när vår son gjorde entré var man helt plötsligt hemma konstant. Skulle man våga sig på att kicka igång en surdeg, självklart. Sonen var gudasnäll första tiden och är det fortfarande såklart, så tiden för att experimentera hej vilt fanns.
Vi har ätit platta bröd, degiga bröd, bröd som inte alls sett ut som på bilden...
Ja det har varit svettigt och tårarna har rullat mer än en gång.
Hydration, kulturspannmål, proteinhalt, stenkvarn, stenugn, snittknivar, bakers procent, vad är det för väder?
Blir bröden bättre om jag köper ett dyrt mjöl? Nej!
Jag var ju den som bara skulle jobba ett år efter gymnasiet för att sedan plugga vidare. Men helt plötsligt hade jag jobbat sisodär 25 år inom restaurang, respekt.
2020 började tankarna snurra. Hemma med barn nummer två. Jag öppnar ett bageri hemma, punkt.
Beslutet togs snabbt, osäker på om familjen fick nåt att säga till om. Samma dag blev det ner i källaren för att mäta och googla stenugnar.
Nu har sista bitarna fallit på plats. Jag är taggad och väldigt glad över att detta blivit verklighet.
Jag har valt en lite annorlunda väg, allt beställs genom hemsidan. Därav inget svinn på brödet. Fint för både dig, mig och miljön. Vi börjar så.
Hoppas vi ses!
Hälsar Ida
Bröd som inte smakar något gör väl ingen lycklig, eller?
Tänker på alla gånger man suttit och tuggat på en vit baguette, bake off, från ett stort multiföretag. Nej det gjorde inget starkt intryck. Det saknades något,
SMAK!
Bröd måste smaka, det är inte pålägget som ska smaka, det är brödet.
Vitt mjöl från en påse i affären smakar ingenting. Men om du tillsätter färskmalt fullkornsmjöl, använder spännande kulturspannmål och vågar smaksätta ditt bröd, ger det en långtsam jäsning så smakerna får utvecklas. Då händer det något.
Det är inte bara smaklökarna som jublar utan även din mättnadskänsla och hela din kropp faktiskt. Jag har valt att inte sikta mitt mjöl. Ett siktat fullkornsmjöl är inget fullkornsmjöl. Jag vill behålla hela kärnan och får då bland annat alla mineraler, vitaminer och proteiner. Mina bröd kommer bestå av Quarna, ett starkt vårvete och smaksättas med färskmalda kulturspannmål. Bland annat, dinkel, enkorn, emmer och råg,
Krav och ekomärkning är såklart kanon. Men en närodlad produkt som är odlad på ett bra sätt utan tillsatser och skräp, ja tack!
Jag kommer inte baka ett helt vanligt vitt, högt bröd på dopat mjöl med gigantiska smörhålor. Jag vill baka nyttiga bröd som gör gott och det gör jag.
Hoppas det ska smaka!
org.nr 559475-7501
Ida Svensson